Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /home/biglunch/public_html/libraries/joomla/string/string.php on line 28

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.input_encoding is deprecated in /home/biglunch/public_html/libraries/joomla/string/string.php on line 29

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.output_encoding is deprecated in /home/biglunch/public_html/libraries/joomla/string/string.php on line 30
Guest post: Cum să faci un meniu pentru o masă festivă

Guest post: Cum să faci un meniu pentru o masă festivă

Această secțiune de site adună idei și meniuri de la partenerii media The Big Lunch. Toate textele sunt preluate cu acordul autorilor, iar fotografiile sunt, ori proprietatea lor, ori cu sursa shutterstock.com. Orice preluare fără acordul nostru sau al autorilor de drept trebuie semnalată înainte de a fi publică pe alte platforme.

Guest post: Tăiețel

Îmi place enorm să fac meniuri. Aproape la fel de mult cât îmi place să gătesc. Folderul cookin’ conține nenumărate fișiere care se numesc meniu pasti, meniu craciun și meniu party, cu diferiți ani sau diferite nume la coadă. Meniuri de prânz și cină, meniuri pentru o săptămână festivă întreagă, meniuri pentru picnic sau grătar, inclusiv meniuri pentru brunch. Cel mai mult îmi place să fac meniuri pentru mese festive, mese la care oamenii stau cu orele, mănâncă, beau, râd, povestesc, creează amintiri pentru tot restul vieții. Visez că atunci când vom avea casă – sper că anul viitor, dacă nu mai devreme – să facem măcar la câteva săptămâni un prânz de duminică sau o cină de sâmbătă cu prietenii și toate să fie memorabile. Până atunci mă antrenez cu mesele de Crăciun și de Paști, pe care la stabilesc cam cu două luni înainte, și ocazionalele evenimente pentru care gătesc.

  1.  Dacă e o sărbătoare tradițională, încerc să respect o notă de gust cu care suntem obișnuiți, dar o gătesc în stilul meu. În 2012, chiar dacă nu am avut porc, am făcut pilaf cu prune uscate, care se face în Bărăgan, la bunicii mei paterni. În 2013 am făcut porc și, ca variantă vegetariană, ardei umpluți, chiar dacă nu aveau nicio legătură cu cei balcanici. De Paști fac mereu spanakopita, o plăcintă grecească cu spanac, multă verdeață și telemea veche de oaie, care pentru mine e mult mai proaspătă și mai binevenită pe masă decât drobul, dar care amintește de el.  Anul trecut le-am făcut pe amândouă pentru că a insistat fratele meu (apoi nu a mâncat decât o felie de drob, deci anul ăsta nu mai fa577718_10151621898366675_2035434861_nc):
  2. Unii dintre prietenii mei apropiați au restricții alimentare – voluntare sau nu -, ceea ce înseamnă că sunt mereu atentă să fie mâncare bună și suficientă și pentru ei. Și pentru ceilalți, căci sigur omnivorii vor vrea să mănânce și din felurile vegetariene – și de ce nu ar vrea, tot ce gătesc eu e delicios! :-). Dar încerc să-mi fac munca mai ușoară și aleg feluri care pot fi și omnivore și vegetariene. Pentru cina DoR, de exemplu, am făcut așa:

Risotto cu vin alb și parmezan (am pus parmezanul și untul la sfârșit, după ce am scos porțiile pentru vegani )
Pui la cuptor cu lămâie, usturoi și cimbru / guacamole con chipotle pentru vegani, făcut pe loc
Rădăcinoase coapte cu ghimbir, coajă de lămâie și piper  (adică la fel pentru toți)

3.  Să nu fie mai mult de un fel care trebuie gătit exact înainte de a fi servit. Pentru că nu am mai mult loc în cuptor și în niciun caz nu aș sta în bucătărie să prăjesc ceva în timp ce musafirii sunt dincolo. Plus că nu vrei să vină oamenii să te găsească cu părul vâlvoi, plină de făină și ou bătut, pentru că totul trebuia făcut pe loc. Cea mai mare parte a felurilor să poată fi făcute cu o zi înainte și încălzite pe moment, câteva să poată fi asamblate pe loc și unul – proteina, de obicei – să aibă nevoie de atenția mea câteva minute în timpul cinei. Fără sufleuri, vă rog!

  1. Să fie un echilibru între felurile testate și cele noi. Să fiu relaxată la unele (pot să fac brownies sau cupcakes cu ochii închiși), alertă la altele (la proteine, mai ales), pentru că sunt mult altele pentru care să mă stresez (am suficiente pahare, farfurii, tacâmuri, șervețele, scaune, loc la masă?).
  2. Meniul să aibă o temă, dar să fie divers. În afară de sărbători, când tema e implicită, încerc să pun în meniuri anotimpul. Când am gătit la Beautyfood, am făcut meniul în jurul bogăției de mijloc de toamnă, cu dovleac, pere și praz:
  3. 1378605_10151962412601675_1627759128_n

Și asta din două motive: legumele și fructele de sezon au gust mai bun și, de asemenea, este mai ieftin și mai sustenabil să gătești cu ingrediente de sezon.

O altă abordare e să gătești cu o temă culturală. Am făcut la o zi de naștere brunch american, cu pancakes, scones, muffins, cupcakes, bacon, brownies, frittata, hash și mimose. Era bufet, deci fiecare a mâncat ce și-a dorit.

  1.  Să fie feluri care se pot servi family style, adică pe un platou pus în centrul mesei. Fiecare își poate pune ce și cât dorește fără să se simtă nici îndopat, nici lăsat nemâncat. Farfuriile elaborate și servite ca atare au și ele farmecul lor, dar e mai rezonabil, când sunt mulți invitați, să se servească fiecare.
  2.  Aperitivul trebuie să fie ușor, chiar foarte ușor, care să le facă poftă să mănânce mai departe, nu să-i sature și să se uite cu groază la felul principal. Vara, o supă-cremă fără smântână, poate una care se servește rece, cu iaurt (cum ar fi din sfeclă roșie), sau aperitive bite-size reci, mici surprize care să deschidă pofta de mâncare. Iarna, o porție mică de tot de risotto sau o salată caldă de rădăcinoase scăldată în zeamă de lămâie.
  3.  Mai multe deserturi. Da, știu că înseamnă mai multă muncă, dar și mai multe surprize și e un mod vesel de a încheia o masă, oricât de lungă a fost.
  4.  Cafea.
The Big Lunch Bucharest este posibil cu ajutorul:
REDbucharestPR  DC logo  logo Casa-de-flori CMYK 
 CokeRegular Converted-01
The Big Lunch Bucharest este comunicat de:
logo-galantom imageedit 1 7727632701 Picture1

Picture2

sigla-urbankid-ro
LogoSite  logoGF

 


 
logo-urban
logo nou Designist 1
10253796 762461433763996 5243585689360770598 n
1743716 10152277853684734 661427339 n
 romania pozitiva logo 2014  orasulvorbeste logo blogunteer-894x352
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

The Big Lunch Bucharest este susținut de:
ludic LOGO large LOGO THE INSTITUTE CAFE-01 02 alandala  palarie

logo0

  539671 505132982873237 1994100645 n burgervan-logo cookuBau  deabr-500 
 logo Vertex
logo nou  Logo Saptamana Restaurantelor  LOGO-CT-600x600  logo    logo  logo1  logo-Rawcoco-cu-buline Logo Interesart transparent 500x500px
 grill pub-1  

Spokes-LogoSlogan
 logo-the-can-color-1  logo vintage grup 2  logo vintage grup 3    logo vintage grup 4  logo vintage grup 5  Bernschutzlogo  Bon Bon cupcakes  logo cu umbra
Scriu pe blog-urile lor despre The Big Lunch Bucharest:
logo foodie ideimamici header tea

 Logo Mamica activa

voguisine logo mic  

 

 
taste bazaar logo butterandcream kissthecook logo laura adamache  logo diva alb      

 

 

The Big Lunch Bucharest este posibil cu ajutorul:
REDbucharestPR  DC logo  logo Casa-de-flori CMYK 
CokeRegular Converted-01
The Big Lunch Bucharest este comunicat de:
logo-galantom imageedit 1 7727632701 Picture1

Picture2



logo-urban
logo nou Designist 1
10253796 762461433763996 5243585689360770598 n
1743716 10152277853684734 661427339 n
 
LogoSite logoGF  
orasulvorbeste logo
 blogunteer-894x352
sigla-urbankid-ro romania pozitiva logo 2014    
 The Big Lunch Bucharest este susținut de:
ludic LOGO large LOGO THE INSTITUTE CAFE-01 02 alandala  palarie

logo0

logo nou  Logo Saptamana Restaurantelor  LOGO-CT-600x600 logo  

Spokes-LogoSlogan
 logo-the-can-color-1 logo vintage grup 2 logo vintage grup 3
 539671 505132982873237 1994100645 n
burgervan-logo

cookuBau

deabr-500
Logo Interesart transparent 500x500px  
grill pub-1
 
logo vintage grup 4
 logo vintage grup 5
 
Bon Bon cupcakes
 logo cu umbra
 logo
 logo1
logo-Rawcoco-cu-buline logo Vertex Bernschutzlogo  
 Scriu pe blog-urile lor despre The Big Lunch Bucharest:
logo foodie ideimamici header tea

 Logo Mamica activa

taste bazaar logo butterandcream kissthecook logo laura adamache  
voguisine logo mic
logo diva alb
   

Website realizat de: Ioana Dumitrașcu