Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /home/biglunch/public_html/libraries/joomla/string/string.php on line 28

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.input_encoding is deprecated in /home/biglunch/public_html/libraries/joomla/string/string.php on line 29

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.output_encoding is deprecated in /home/biglunch/public_html/libraries/joomla/string/string.php on line 30
Idei

Guest post: reguli generale pentru grătar reușit

Această secțiune de site adună idei și meniuri de la partenerii media The Big Lunch. Toate textele sunt preluate cu acordul autorilor, iar fotografiile sunt, ori proprietatea lor, ori cu sursa shutterstock.com. Orice preluare fără acordul nostru sau al autorilor de drept trebuie semnalată înainte de a fi publică pe alte platforme.

Guest post: Gustos.ro

Vorbind strict despre gatitul la gratar, acesta se face prin plasarea mancarii direct la peste foc. In vechime, aceasta insemna un foc si ceva care sa tina carnea astfel incat sa nu cada in el. 

Astazi avem variante mai complexe, de la gratare de 40 de lei, pana la gratare de sute de milioane. Sunt o sumedenie de variante mai mult sau mai putin sofisticate, dar regulile de baza raman aceleasi, asa ca nu conteaza ce tip de gratar ai. 

Pentru fasii subtiri de carne si preparate de mici dimensiuni precum frigarui, fripturi, cotlete, hamburgeri si hot-dogs, este bine sa porniti focul tare si sa nu lasati mult pe gratar. 

Aceasta inseamna ca trebuie sa stai pe langa gratar si, mai ales, pe langa mancare, pentru ca se gateste foarte repede si trebuie supravegheata. Ca sa va dati seama cat de puternic este focul si caldura pe care o degaja, puneti mana deasupra focului si incepeti sa numarati pana ce caldura devine insuportabila, daca dureaza: 
5 secunde - focul este slab
4 secunde - focul este mediu
3 secunde - focul este mediu-puternic 
2 secunde - focul este puternic
1 secunda - focul este extrem de puternic

Metoda aceasta este valabila pentru gratar cu gaz sau carbuni. Cand gatiti la foc fierbinte si rapid, focul trebuie sa fie puternic. 

Este un mit acela ca nu ar trebui sa intorci frecvent mancarea pe gratar. Intoarceti friptura atunci cand este necesar. Vreti ca mancarea sa se gateasca uniform si nu puteti face asta la foc direct fara a o intoarce ocazional. Este bine sa si mutati felurile de mancare de pe gratar, folositi tot spatiul de care aveti nevoie, daca mutati bucatile de carne pe o alta parte a gratarului, urmele de gratar se vor vedea mai frumos. 

Fierbinte si rapid nu este cea mai buna metoda pentru toate tipurile de preparate. Pestele, puiul, legumele si fructele se gatesc mai bine la temperaturi mici. Focul mediu este de dorit pentru acest tip de mancaruri. Tot trebuie sa supravegheati aceste preparate, dar le va lua putin ami mult sa se faca din pricina temperaturii scazute. 
Prepararea indirecta a gratarului este atunci cand ai mancarea pe o parte si carbunii pe cealalta parte. Este un fel de copt, insa trebuie sa aprinzi carbunii, deci este mai interesant asa. Folosesti gatirea indirecta pentru bucati mari, precum un pui intreg, fripturi mai mari, bucati intregi de coaste si orice alta mancare ce necesita un timp mai mare de gatire pentru a se gati si in interior. 

Cand este facuta carnea? Acesta este secretul in arta de a prepara gratarul. Exista sfaturi despre cat timp sa lasi anumite carnuri la gratar, adevarul e ca a sti cand este facuta carnea este o provocare. Ce trebuie sa retineti sunt doua reguli pentru un gratar reusit. 
1. Poti gati mai mult, insa nu poti gati mai putin. Ceea ce ne duce la...
2. Trebuie sa verifici, experienta este cea mai buna metoda de a sti cand este facuta, dar un termometru special este necesar pentru a verifica. 

Aceste chestiuni de baza va vor ajuta sa invatati sa gatiti. Pentru tehnici de baza pentru gatit, amintiti-va de urmatoarele reguli:
Regula 1: Pastrati intotdeauna curat gratarul pentru a preveni lipirea. 
Regula 2: Dati cu ulei pe mancare, nu pe gratar. Uleiul arde si se evapora la temperaturi mari asa ca nu are rost sa dati cu ulei pe gratar.  
Regula 3: Intotdeauna luati-va o marja buna de timp, nu-i lasati pe cei din familie sau pe invitati sa astepte. 
Regula 4: Fiti atenti la ceea ce este pe gratar, ca sa nu se arda. 
Regula 5: Nu folositi sticlute de apa cu spray pentru a controla flacarile care se tasnesc uneori din gratar. Acestea sunt cauzate de prea multa grasime si caldura. Taiati excesul de carne, iar atunci cand intoarceti carnea, mutati-o pe alta parte a gratarului.  
Regula 6: Nu adaugati sosuri indulcite sau marinate la carne sau pe gratar, acestea provoca arsuri preparatelor. 
Regula 7: Tineti gratarul departe de lucruri usor inflamabile precum lichid de aprindere, garduri, casa etc.  
Regula 8: Condimentati mancarea cu cateva ore inainte de a o pune pe gratar, aceasta face ca aroma sa intre in mancare. 
Regula 9: Folositi instrumentele potrivite pentru gratar. 
Regula 10: Puneti carnea gatita pe o farfurie curata. 

Acestea fiind spuse, nu va ramane decat sa va apucati de un gratar „ca la carte”.

Guest post: Tarta cu prune de la Voguisine

Această secțiune de site adună idei și meniuri de la partenerii media The Big Lunch. Toate textele sunt preluate cu acordul autorilor, iar fotografiile sunt, ori proprietatea lor, ori cu sursa shutterstock.com. Orice preluare fără acordul nostru sau al autorilor de drept trebuie semnalată înainte de a fi publică pe alte platforme.

Guest post: Bloggerita Mihaela de la Voguisine

Da, a venit toamna si daca nu v-ati oprit recent prin piata va zic ca au aparut de ceva timp prunele- zemoase, dulci si foarte aromate. Pana acum nu ma puteam opri din mancat si uite asa n-am reusit sa fac nimic dulce cu ele anul acesta.

Dupa zile obsesive in care imi tot spuneam ca trebuie sa le gatesc intr-o tarta, aseara am trecut la alta etapa si am vrut sa ma recompensez dupa o zi plina cu un desert minunat cu miros de migdale, zahar brun si apa de flori de portocal. Eu nu am reusit sa le asez in cerc pentru ca erau cam moi si nu le-am putut taia perfect dar… gustul ne-a fascinat pe toti. E cu totul neasteptat.Tarta cu prune 3Voguisine
Ce faceam aseara tarziu dupa ce am scos-o din cuptor ? I-am dat tarcoale vreo 2 ore pana am adormit :( – nu stiu daca nu cumva si vecinii ne-au dat tarcoale usii :) – , ca na trebuia pozata la prima ora dimineata si n -am putut sa ne atingem de ea. Dupa 4 ore de somn, la 6 dimineata eram postata langa ea sa o savurez..
Cand auzi ca e un desert atat de bun si vine intrebarea “Pot avea ultima felie ?” e clar un semn ca maine trebuie sa pun de o alta tarta. Tarta cu prune 2 Voguisine

Si voi puteti pregati aceasta tarta pentru evenimentul The Big Lunch Bucharest pentru ca sigur va avea mare succes. The Big Lunch Bucharest este un eveniment de comunitate și de fundraising pentru 15 cauze din Bucuresti, care se desfasoara intr-o singura zi, timp de cateva ore. The Big Lunch este reuniunea anuala a vecinilor din Marea Britanie, o idee Eden Project care este posibila cu sprijinul The Big Lottery Fund. Evenimentul este organizat pentru prima oară in România de Fundația Comunitara București.

Tarta cu prune

http://www.voguisine.ro/wp-content/themes/delicacy-pro/images/patter04.png); overflow: hidden; width: 420px; background-position: 0% 0%; background-repeat: repeat repeat;">
  • PREP TIME: 15 min
  • COOK TIME: 1 h 20 min
  • TOTAL TIME: 1 h 35 min
  • YIELD: 8
  • DIFFICULTY: easy

Ingredients:

  • Aluat:
  • 140 g unt nesarat
  • 140 g faina
  • 1/4 cana zahăr ~ 65 gr
  • 3 linguri migdale macinate / faina de migdale
  • un varf de sare
  • ¾ lingurinta extract/ esenta de migdale
  • Crema
  • 130 ml smantana pentru frisca
  • 1 galbenus ou
  • 2 linguri zahar brun
  • 1 lingurita (maxim 2 lingurite ) de apa de flori de portocale /esenta de portocale
  • prune
  • 2 linguri de zahar tos
 

Directions:

  1. Cuptorul l-am incalzit la 170 grade. Cat s-a incalzit am avut timp suficient sa topesc untul pe care apoi l-am adaugat in combinatia de faina, zahar, migdale si sare.
  2. Am copt aluatul rezultat intr -o forma de tarta de ~ 20 cm cu fund detasabil primele 20 min cu o hartie de copt si cateva boabe de fasole pe ea si ultimele 15-20 minute pana s- a facut coaja usor aurie fara aceasta hartie.
  3. Dupa ce scoatem aluatul din cuptor si il lasam la racit pregatim crema si prunele.
  4. Combinam smantana cu galbenusul, zaharul brun si apa de flori de portocale si punem aceasta umplutura peste coaja de tarta.
  5. Prunele taiate pe jumatate le asezam peste aceasta umplutura cat mai simetric daca puteti , presaram deasupra 2 linguri de zahar tos si gata la cuptor ~40 minute sau mai mult in functie de cum se rumeneste pe margini si crema nu este moale.

Guest post: O după-amiază cu gust de Tailanda

Această secțiune de site adună idei și meniuri de la partenerii media The Big Lunch. Toate textele sunt preluate cu acordul autorilor, iar fotografiile sunt, ori proprietatea lor, ori cu sursa shutterstock.com. Orice preluare fără acordul nostru sau al autorilor de drept trebuie semnalată înainte de a fi publică pe alte platforme. 

Guest post: bloggerul Laura Frunză

Chiar dacă sunt în perioada în care gătesc din ce am în congelator/cămară/dulap, am reuşit să încropesc o cină tailandeză, cu fel principal şi desert. La felul principal am gătit porc la wok, cu tăieţei din orez şi legume, iar la desert, o cremă de ouă cu lapte de cocos, a cărei reţetă am găsit-o într-o carte cu reţete tailandeze pe care a câştigat-o Miha mai demult la un concurs la Poveşti din Lumea Mare.

La felul principal, am improvizat: am luat o bucată bună de carne de porc din congelator, am decongelat-o şi am spălat-o. Apoi am presărat-o cu sare şi piper şi am uns-o bine cu o pastă de curry verde (cumpărată la borcănel). Am dat la frigider să se marineze câteva ore, apoi la congelator timp de maxim o oră ca să se congeleze superficial s-o pot tăia fâşii subţiri mult mai uşor. Cât a stat la congelator, am pregătit legumele: o jumătate de ardei gras verde, un morcov mare, o ceapă, o mână mică de amestec mazăre cu morcov congelate, o mână mică de fasole verde congelată. Atât am avut în frigider/congelator pentru că gătisem cu o zi înainte supă cremă de legume şi cam rămăsesem ără legume. Am tăiat ardeiul gras şi morcovul fâşii subţiri, iar ceapa julien. Am mai scos din frigider şi borcanul cu sos de soia şi din cămară o pungă cu tăieţei din orez, rămaşi de pe vremea când eram la un regim drastic şi mâncam tăieţei din orez cu lapte fără lactoză. Cam aşa arată borcanul de curry verde şi tăieţeii:


Se scoate carnea din congelator şi se taie fâşii mici şi subţiri (se poate folosi orice alt fel de carne). Tăieţeii se fierb conform instrucţiunilor de pe ambalaj, minus un minut. Se scurg şi se dau deoparte.

Se încinge wok-ul. Se pune carnea şi se amestecă în continuu cu o paletă pentru a nu se lipi. Se adaugă legumele care nu trebuie să se prăjească prea tare, ci doar să se pătrundă de căldură.


Spre final, se adaugă după gust, sos de soia (eu am pus din belşug) şi tăieţeii din orez şi se amestecă bine.


Se opreşte focul şi se serveşte imediat. Ce rămâne poate fi pus la caserolă pentru pachetul de prânz de la serviciu.


La desert am savurat o delicioasă cremă de ouă cu lapte de cocos, însoţită de fructe exotice – mango, ananas şi fructul pasiunii. Reţeta o găsiţi pe gustos.ro, la capitolul Savori din bucătăria asiatică.


Guest post: Top 5 sugestii de picnic, retete si jocuri

Această secțiune de site adună idei și meniuri de la partenerii media The Big Lunch. Toate textele sunt preluate cu acordul autorilor, iar fotografiile sunt, ori proprietatea lor, ori cu sursa shutterstock.com. Orice preluare fără acordul nostru sau al autorilor de drept trebuie semnalată înainte de a fi publică pe alte platforme. 

Guest post: Mixtopia.ro

Termenul "picnic" are multi ani in spate, cu o origine estimata undeva in anul 1692 si descria un grup de oameni care veneau la restaurante cu vinul lor de acasa. De aici, calatoria acestei notiuni a trecut prin mai mult forme, atat la nivel etimologic, cat si ca perceptie pentru restul oamenilor.

 

Prea putin distractiv odinioara, picnicul a devenit treptat o activitate pe care un om trebuie s-o faca cel putin o data in viata, asa cum ar trebui sa planteze macar un copac in toata existenta lui. Acest gest in care oamenii conlucreaza pentru a ajunge pe o pajiste, intr-un parc sau pe margina unui lac, sa se intinda la soare pe o patura cadrilata si sa scoata din cosul de rafie gustari si bauturi care mai de care, a avut si puternice semnificatii istorice.

Semnificatii istorice ale picnicului

Dupa revolutia franceza din 1789, parcurile regale au fost deschise publicului larg pentrupicnicareala, aspect imbratisat si indragit de toti. Mai mult, picnicul a servit ca mecanism pentru un protest pasnic in vremuri tulburi, in iunie 1989 cand s-a ridicat interdictia peste granita dintre Austria si Ungaria. Pret de 3 ore, germanii de est s-au bucurat de ridicarea Cortinei de Fier, eveniment sarbatorit cu un picnic imens, cunoscut si capicnicul Pan-European. Acesta a fost un eveniment care a marcat istoria prin stil si dovada de prietenie intre 2 state, lucru care a contribuit la inceputul decaderii Cortinei de Fier si care in continuare este sarbatorit si mentionat.

Dar sa revenim la picnicul zilelor noastre care speram sa va fie bogat, plin de voiosie, de jocuri si de rasete cu prietenii si familia. Retete va dam noi, sugestii de jocuri tot de la noi, avem si playlist de drum, voi trebuie doar sa va simtiti bine:

Pachetele cu legume

Usor de preparat, usor de impachetat, sanatoase si usor de mancat. Ideale pentru picnic, ce sa mai?

Merg cu: un joc de mima, pe masura ce descoperiti legumele din lipie, poate va dati seama si ce personaj faimos este mimat in fata voastra.

Ingrediente si mod de preparare pachetele cu legume, aici.

 

Carnaciori in foietaj

Ce ascunde foietajul auriu? Niste carnaciori copti care abia asteapta sa fie degustati. Sunt buni si reci si pusi intr-un bol acoperit pe care sa-l luati in cosul de picnic. Niste aperitive pe care le veti manca la fel de repede ca pe niste alune, doar cu mai multa pofta.

Merg cu: un joc de scrabble in care sa inveliti tabla de joc cu multe cuvinte amuzante.

Ingrediente si mod de preparare carnaciori in foietaj, aici.

 

 

Quiche Lorraine

O placinta delicioasa care duce cu gandul la vacante boeme, si pe care o puteti savura felie cu felie si intr-o atmosfera dirijata de ciocarlii sau alte simfonii ale naturii.

Merge cu: un joc de canasta sau orice alt joc de carti mai lung ca uitati de agitatia orasului si sa va bucurati de o lentoare boema.

Ingrediente si mod de preparare quiche lorraine, aici.

Biscuiti cu mere

Gustul copilariei clar trebuie sa fie prezent la picnic, asa ca va poftim sa puneti la copt niste bicuiti cu mere si sa-i savurati pe indelete.

Merg cu: Popa Prostul sau jocul “Flori, fete sau baieti” ca tot suntem la capitolul nostalgii prin amintiri.

Ingrediente si mod de preparare biscuiti cu mere, aici.

 

 

 

Limonada cu ceai verde

Niciun picnic nu e complet fara o bautura racoritoare, facuta in casa, delicioasa si sanatoasa. Asadar, limonada cu ceai verde e solutia perfect.

Merge cu: jocul “Ce incape intr-o valiza”, exercitiu de imaginatie in care trebui sa insirati obiecte care ar incapea intr-o valiza. Simplu si distractiv.

Ingrediente si mod de preparare limonada cu ceai verde, aici.

 

Retetele au fost date, jocurile sugerate, aveti si un mic istoric al picnicului, tot ce lipseste e sa iesiti la iarba verde. Iesiti, da?

 

 

 

 

The Big Lunch Bucharest este posibil cu ajutorul:
REDbucharestPR  DC logo  logo Casa-de-flori CMYK 
 CokeRegular Converted-01
The Big Lunch Bucharest este comunicat de:
logo-galantom imageedit 1 7727632701 Picture1

Picture2

sigla-urbankid-ro
LogoSite  logoGF

 


 
logo-urban
logo nou Designist 1
10253796 762461433763996 5243585689360770598 n
1743716 10152277853684734 661427339 n
 romania pozitiva logo 2014  orasulvorbeste logo blogunteer-894x352
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

The Big Lunch Bucharest este susținut de:
ludic LOGO large LOGO THE INSTITUTE CAFE-01 02 alandala  palarie

logo0

  539671 505132982873237 1994100645 n burgervan-logo cookuBau  deabr-500 
 logo Vertex
logo nou  Logo Saptamana Restaurantelor  LOGO-CT-600x600  logo    logo  logo1  logo-Rawcoco-cu-buline Logo Interesart transparent 500x500px
 grill pub-1  

Spokes-LogoSlogan
 logo-the-can-color-1  logo vintage grup 2  logo vintage grup 3    logo vintage grup 4  logo vintage grup 5  Bernschutzlogo  Bon Bon cupcakes  logo cu umbra
Scriu pe blog-urile lor despre The Big Lunch Bucharest:
logo foodie ideimamici header tea

 Logo Mamica activa

voguisine logo mic  

 

 
taste bazaar logo butterandcream kissthecook logo laura adamache  logo diva alb      

 

 

The Big Lunch Bucharest este posibil cu ajutorul:
REDbucharestPR  DC logo  logo Casa-de-flori CMYK 
CokeRegular Converted-01
The Big Lunch Bucharest este comunicat de:
logo-galantom imageedit 1 7727632701 Picture1

Picture2



logo-urban
logo nou Designist 1
10253796 762461433763996 5243585689360770598 n
1743716 10152277853684734 661427339 n
 
LogoSite logoGF  
orasulvorbeste logo
 blogunteer-894x352
sigla-urbankid-ro romania pozitiva logo 2014    
 The Big Lunch Bucharest este susținut de:
ludic LOGO large LOGO THE INSTITUTE CAFE-01 02 alandala  palarie

logo0

logo nou  Logo Saptamana Restaurantelor  LOGO-CT-600x600 logo  

Spokes-LogoSlogan
 logo-the-can-color-1 logo vintage grup 2 logo vintage grup 3
 539671 505132982873237 1994100645 n
burgervan-logo

cookuBau

deabr-500
Logo Interesart transparent 500x500px  
grill pub-1
 
logo vintage grup 4
 logo vintage grup 5
 
Bon Bon cupcakes
 logo cu umbra
 logo
 logo1
logo-Rawcoco-cu-buline logo Vertex Bernschutzlogo  
 Scriu pe blog-urile lor despre The Big Lunch Bucharest:
logo foodie ideimamici header tea

 Logo Mamica activa

taste bazaar logo butterandcream kissthecook logo laura adamache  
voguisine logo mic
logo diva alb
   

Website realizat de: Ioana Dumitrașcu